Mellemøsten i krig fra 1953 til i dag

I de fleste år af mit liv, har det været forfærdeligt at være tilskuer til den ene krig efter den anden i Mellemøsten. Og de ubehagelige krige og terrorangreb går jo meget længere tilbage end 1979, hvor jeg blev født. Jeg har altid fulgt en del med i begivenhederne dernede, og ofte har jeg som udgangspunkt været enig i de beslutninger og interventioner Vesten, med USA i spidsen, har kastet sig ud i. Men de sidste par år er jeg begyndt at se noget mere kritisk på Vestens rolle i Mellemøsten. Jeg er helt bevidst om at man ikke skal spille smart-i-en-fart i bagklogskabens lys. Jeg kan tydeligt huske 2003, hvor USA og deres allierede stod overfor at skulle beslutte om man skulle igangsætte en krig mod Saddam Hussein i Irak. Jeg mente dengang det var så stor og vigtig en beslutning, at jeg ikke bare kunne “gå standby”, og lade være med at tage stilling til, hvad jeg mente var det rigtige at gøre. Og jeg endte med at være positivt stemt overfor igangsættelse af en amerikansk intervention – og i dag, må jeg indrømme at jeg ser noget anderledes på det. Men i denne sammenhæng er det vigtigt at sige at en af mine største begrundelser for at jeg, den gang i 2003, mente som jeg gjorde, var at Saddam Hussein havde masseødelæggelsesvåben, og at han ikke var bange for at bruge dem. Problemet er jo så bare at vi i dag har fundet ud af at “weapons of mass destruction”, blot var en løgn som fik befolkningen overbevist om at det var en god ide at angribe Irak.

Jeg har nedenfor forsøgt at samle forløbet for de største krige og interventionener i Mellemøsten fra 1953, og frem til i dag. Og nu skal I ikke tro jeg er sådan en som har klæbehjerne og bare har styr på alt i Mellemøsten de sidste 63 år, nej jeg har måtte grave en del i Wikipedia og gamle internetartikler, for at danne mig overblikket. Og nu hvor jeg sidder tilbage med overblikket, bliver det desværre kun endnu mere tydeligt for mig… Som jeg ser det er Vesten, med USA i spidsen, i høj grad medskyldige i den forfærdelige situation Mellemøsten står i i dag. Og det hele har handlet om at få kontrol med olien! Og hvor er det dog forfærdeligt at så mange liv er blevet spildt af denne årsag.

Verden havde – som jeg ser det – set helt anderledes og bedre ud, hvis USA og Storbritannien ikke i 1953 havde igangsat et kup mod den demokratisk folkevalgte Iranske premierminister Mohammed Mossadeq.

Nedenfor kommer min opsummering af det kaos der har stået på i Mellemøsten siden 1953:

Krig og kaos i Mellemøsten fra 1953 til i dag:

 • I 1953 sidder Mohammed Mossadeq i Iran, som folkevalgt premierminister. Mohammed er uddannet jurist, han vil demokrati og vil en tydelig opdeling af kirke og stat. Det er selvfølgelig rigtig fint, men han vil også give landets olie til sin egen fattige iranske befolkning, og det er USA og Storbritannien ikke særlig positive overfor. Men Mohammed er jo folkevalgt, så man kan jo ikke bare sådan vælte ham.
 • USA sender CIA ind i Iran, som bestikker pressen og politikerne og køber bander som kan skabe kaos i landet ind til den iranske hær, støttet og finansieret af USA og Storbritannien, laver et kup mod Mohammad, så USA kan få installeret Shahen på magten –  Shah Muhammed Reza Pahlavi.
 • Shah Muhammed Reza laver et stabilt diktatur i Iran, og sikrer dermed USA og Storbritannien olie.
 • Shah undertrykker det iranske folk så meget at radikale islamister i 1979, under Ayatalla Khomeini, fjerner Shah og får installeret et religiøst terror regime.
 • USA vil ikke intervenere, men vil hellere lade nogle andre gøre det. Saddam Hussein i Irak står klar, og starter en blodig krig i Iran. USA støtter med penge og udstyr, for han bekæmper jo det onde. Hussein fører blodig krig i Iran fra 1980 til 1988, den såkaldte “første golfkrig”. 750.000 mennesker bliver dræbt, og der udføres voldsomme giftgasaangreb og der er kraftige indicier på at USA var indblandet i nogle af disse giftangreb.
 • I det meste af 80’erne er Rusland/Sovjetunionen igang med at invadere Afghanistan (Sovjetunionen ses, af USA, som det største onde i verden), men USA intervenerer ikke, men bevæbner og støtter i stedet de radikale islamister økonomisk – de selv samme Religiøse islamister som USA kæmpede mod i Iran, sammen med Hussein. En af lederne af de religiøse islamister var forresten Osama Bin Laden. Over en million civile dør i krigen i Afghanistan, og Sovjetunionen trækker sig ud i  februar 1989.
 • Hussein – som jo på dette tidspunkt var betragtet som en af de gode (af USA) – marcherer i 1990 ind i Kuwait. Kuwait er et Absolut monarki, kvinder har ikke ret til at stemme, og slavehandel er lovlig. Alt dette er dog ikke så interessant for Hussein, han vil bare have fingrene i deres olie, og dette er et problem for USA, men den amerikanske befolkning, er ikke begejstrede for nye krige i denne periode. Pludselig kommer der en historie frem om at irakiske soldater trækker babyer ud af deres kuvøser, og lader dem ligge og dø på gulvet. Historien bringer forargelse i den amerikanske befolkning, og USA kan, sammen med en stor koalition, gå ind i Kuwait og kæmpe mod Saddam Hussein. Over en million bliver dræbt i “Golfkrigen”. Det er i denne sammenhæng vigtigt at notere at historien om de dræbte babyer, er opdigtet af et amerikansk PR-bureau.
 • Amerikanske soldater er efter golfkrigen udstationeret i Kuwait. Al Qaeda og Osama Bin Laden mener det er vanhelligelse af hellig grund.
 • 11. september 2001, kaprede Al Qaeda flere passagerfly og fløj dem ind i World Trade Center. 3000 mennesker blev dræbt, og udløste “krigen mod terror” og krigen i Afghanistan. Al Qaeda flygtede dog ud af Afghanistan til Pakistan, men krigen fortsætter ikke ind i Pakistan (USAs allierede), men fortsætter i Afghanistan bare mod Taliban, som jo ikke havde noget at gøre med 9/11 (de ville bare ikke udlevere Osama Bin Laden).
 • I 2003 kommer det frem at Hussein i Irak har “weapons of mass desctruction”, og hermed er en trussel for hele verdenssamfundet. USA (og deres allierede) invaderer Irak i 2003. 100.000 mennesker bliver dræbt, og Saddam Hussein bliver fundet i sin jordhule og dræbt. Vi har i dag fundet ud af at historien om masseødelæggelsesvåben ikke var sand – Hussein havde ikke den slags våben, og mit bedste bud er at USA var klar over det (Historien fra den Iranske afhopper “Curveball”, var i hvert fald så tynd, at man ikke burde gå i krig på denne baggrund). Men hvorfor så overhovedet gå i krig med Irak og Saddam Hussien? Endnu en gang må vi nok konkludere at olie er begrundelsen, og endda endnu mere specifikt: kontrol af prisen på olie. USA ville altså ikke have irakernes olie, blot have mulighed kunne kontrollere priserne.
 • I starten af 2010’erne begynder en ny gruppe at vokse frem. ISIS, som vi jo alle kender, udnyttede den kaos og alle de våben der var i hele området, til at oprette deres groteske islamisk stat.

En tanke om “Mellemøsten i krig fra 1953 til i dag”

 1. Det er som bekendt altid nemt at se tilbage og se de fejl vi alle viste alt om den gang. Den med de kemiske våben i Irak, var de store drenges skyld, da de lod skinne igennem at de havde solgt eller var vidende om at andre havde solgt stoffer af forskellig art til ham.
  Der gik rygter og at han havde plutonium, som var stjålet fra Russerne nogle år før og Tyskerne havde solgt en masse rustfrit stål, som på papiret skulle bruges til en mejeri, men som underlig ud. Så der var mange tegn på at der foregik nået lusket, så gætterierne kom i spil. Der var kontroløre på jorden, som efter nøje og besvær fik lov at se på et område, men vi kunne se på overvågningen at de flyttede ting, før og efter de kontrolører kom forbi.
  Men hvem havde gavn af det.? Det havde vi alle, både ven og fjender af landet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


*