Er du ubevidst inkompetent?

Du har sikkert hørt om de forskellige kompetenceniveauer. De kaldes også læringstadier:

  1. Ubevidst inkompetence
  2. Bevidst inkompetence
  3. Bevidst kompetence
  4. Ubevidst kompetence

Som forklaring til de forskellige stadier, har jeg ofte hørt “cykeleksemplet”: Som helt lille barn bliver du båret rundt, og er ikke bevidst om at man kan flytte sig fra sted til sted på en cykel (Ubevidst inkompetence). Når du bliver lidt ældre lærer du at der er noget der hedder en cykel, og man faktisk kan transportere sig på sådan en, du ved dog at du ikke kan cykle endnu (Bevidst inkompetence). Du bliver ældre, og lærer at cykle, men du skal stadigvæk koncentrere dig, fx når du skal række den ene arm ud, for at give tegn til de andre i trafikken (Bevidst kompetence). Jeg har en datter på 5 år, som netop er i dette stadie 🙂 På et tidspunkt bliver du så god til at cykle, at du ikke behøver at tænke over det. Du kan nynne en sang imens du cykler, og når du skal dreje, slipper du den ene hånd fra styret, og rækker armen ud, helt uden at tænke over det (Ubevidst kompetence).

Jeg har altid set Ubevidst inkompetence, som et meget farligt stadie. Det er ikke farligt, hvis du er i udvikling op mod de andre stadier, men alt for ofte oplever jeg mennesker, som befinder sig meget længe i stadiet “Ubevidst inkompetence”. Det er jo som sådan ikke noget problem, hvis personen ikke er den person som skal tage beslutninger om emnet. Men hvis det fx er en chef, som er ubevist inkompetent inden for et givent og vigtigt emne, så er det problematisk, hvis der skal tages store beslutninger.

Er du ubevidst inkompetent?
Ja, det er du helt sikkert på mange områder. Og du er ikke bevidst om det, det er jo netop præmissen. Nogen skal fortælle dig at “tingen” findes (eller kompetencen mangler), før du kan arbejde dig videre op mod bevidst og ubevidst kompetent. Ja, ofte er det jo nok rigeligt at være bevidst inkompetent, særligt hvis man har nogle medarbejdere/kollegaer som kan hjælpe. Men lad mig spørge igen…:-) Er du ubevidst inkompetent?

Hvis nu jeg stillede dig spørgmålet: “hvad hedder Australiens hovedstad?”, og du fik tre svarmuligheder, tror du så du vil kunne svare rigtigt? Tænk over det. Jeg stiller dig spørgmålet om hovedstaden om et øjeblik, men før du svarer skal du lige gøre op med dig selv, hvor sikker du er på, at du vil kunne svare rigtigt.

OK? Tror du at du kan svare?

Nu kommer spørgmålet: Klik her for at svare

Svarede du mon rigtigt? Hvis du gjorde, og du også var sikker på at du ville kunne svare rigtigt, inden du svarede, så er du kompetent. Men hvis du var sikker på du ville svare rigtigt, men rent faktisk svarede forkert, så er du ubevidst inkompetent.

Og nu sidder du sikkert og hungrer efter hvad det rigtige svar så er. Du får det ikke her, det synes jeg du skal “Google”, for så er der nemlig størst change for, at du rent faktisk kan huske svaret til næste gang, og hermed stige til næste kompetenceniveau 🙂

KH
Martin Hans Jensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


*