Hvad kan man gøre mod en tilstoppet næse?

Jeg har det meste af december døjet med influenza og forkølelse. Formentlig fordi jeg jo har en 1½ årig pige i vuggestue :-/ Og mellem jul og nytår sad snotten virkelig tungt på mig. Det blev selvfølgelig til bihulebetændelse og arbejdede sig også op mod pandehulerne. Jeg var rimelig tidligt i forløbet til min læge, hvor hun bare sagde jeg skulle blive ved med at bruge Zymelin/Otrivin – og jeg behøvede ikke at spare på det. Det rettede jeg mig selvfølgelig efter, og det hjælper jo også i 4-5 timer, men så sidder snotten ubehjælpsom fast igen og der er ikke andre udveje end at bruge zymelinen igen…Det blev ret hurtigt en ond spiral. Og da jeg så havde brugt det i de 10 dage jeg måtte (og realistisk desværre nok tættere på 2 uger), så måtte jeg indse at det ikke var en farbar vej. Jeg måtte tage en kold tyrker. Ingen Zymelin og Otrivin! Det var jo nok den helt rigtige beslutning, men jeg stod jo så der med fuldkommen stoppet næse. Ingen af de ting jeg normalt bruger kunne få hul igennem (Næsehorn, Halls, kamille the, etc). Så jeg måtte på Internettets fagre verden af helsekost og heksedoktori.

Hvidløg  og løg i kogende vand og så indånde dampene
Det virkeder overhovedet ikke, og LisB skælte rimelig meget ud over en forfærdelig lugt i huset, som jeg jo af gode grunde helsigvis ikke kunne lugte

Salt og kamille the i kogende vand og så indånde dampene
Dette havde jeg egentlig ikke ret meget fidus til, men her begyndte det faktisk at løsne lidt op. Kan læse på nettet at salten danner nogler ioner-et-eller-andet når det bliver varmet op og det skulle altså være godt for en stoppet næse. Men det var altså ikke hul igennem endnu.

Isterninger henover næseryggen – for at efterligne at være uden for en kold vinterdag
Det var nok her jeg følte mig mest dum, og det virkede da heller ikke 😉

Varmepude henover panden
Det er faktisk meget behageligt, og føles også som om det løsner en smule op

Saltvandsopsnusning
Det her er altså ret klamt. Man koger en liter vand med et stor tsk. salt. Når vandet er kølet ned snuser/suger man det simpelthen op i næsen (fx fra en lille skål eller spiseske), og fnyser så ud efterfølgende – et næsebor af gangen. Det er lidt som om det kommer op i andre områder i bihulerne end næsehornet. Men lækkert er det ikke. Men når man er desperat, så er man jo ret åben.

Og så dukkede miraklet op i min søgning på nettet: Pebermyntedråber!

Pebermyntedråber skulle eftersigende kunne løse mit problem med den stoppede næse. Jeg drønede til vagtapoteket (kl var tæt på midnat), og her fik jeg de japanske pebermyntedråber plus et par gode råd – mest fra en af mine medkunderne som havde drevet helsebutik i over 20 år. Nå, men hjem kom jeg med de japanske pebermyntedråber, og så kom der gang i den…det er nogle kraftige sager sådan nogle pebermyntedråber.

3-5 pebermyntedråber i dampbad.
Det er noget som virker, jeg pressede den dog også op på omkring de 10 dråber og så begynder der virkelig at ske noget. Men nu begynder det altså også at gøre ondt. Specielt hvis man får det i øjnene eller kommer til at tage en dyb indånding gennem munden. Et par gange har jeg også brugt 5 dråber i et lille glas kogende vand og så forsøgt at få alt dampen ind i snuden, og så er det virkelig kort tid man kan holde til det…

Gurgle mund i kraftig pebermynteoplsøning
Helse-kunden fra apoteket kom også med det tip at man kunne gurgle mund i en kraftig opløsning (ca. 5 dråber i et halt glas vand) Dette er også virkelig effektivt, og dejligt forfriskende efterfølgende. Pas dog på du ikke kommer til at sluge det i processen…det er ikke det mest behagelige 😉

Slimløsende hostemiddel
Da jeg efter en uges tid begyndte at kunne få luft i næsen, sad der stadigvæk snot i pandehulerne. Snot jeg ikke kunne komme til livs, og det gav mig voldsomt hovedpine. Her indså lægen så at jeg måtte på penicillin. Det hjalp en del, men efter kursens slutning havde jeg stadigvæk ondt i hovedet. Så gav min mor mig et råd hun havde hørt fra en hvalpekøber (hun er opdrætter). Hvalpekøberen havde haft det præcis på samme måde som mig, men havde haft stor glæde af slimløsende hostemiddel (brusetablet). Jeg syntes det lød rimelig mærkeligt, men var villig til at prøve alt. Og det virkede sgu! Efter en dag kunne jeg mærke at hovedpinen blev meget mindre og efter to dage på slimløsende var hovedpinen væk. Jeg googlede det lidt nærmere og kunne jo så se at N-Acetylcystein, som jo er det stof brusetabletten indholder, faktisk er meget brugt mod bihulebetændelse rundt omkring i verden. Så måske giver det fint mening. Synes bare aldrig jeg har hørt nogen danske læger nævne dette?! Men nevermind, det virkede! 🙂

Det var så mine lægmandserfaringer 🙂 God bedring derude!

En tanke om “Hvad kan man gøre mod en tilstoppet næse?”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


*