Hvordan skal vi tale til hinanden i denne coronatid?

Jeg er medlem af en Facebookgruppe som hedder “Spørg en læge om Coronavirus”. Det er en rigtig fin gruppe, hvor almindelige mennesker kan spørge læger om alt godt fra “coronaland”. Der er slevfølgelig en del skeptiske medlemmer som stiller spørgsmålstegn til vaccination, test og virussen generelt. Ofte får de et godt svar, men der er alligevel fra tid til anden lægesvar, som er ud over det sædvanelige. Dorthe Furstrand Lauritzen er en af de mange tilknyttede læger, som svarer på spørgsmål. Og hendes svar her, fortjener at blive delt lidt bredere. Dorthe viser på smukkeste vis, hvordan der kan udvises imødekommenhed og forståelse for spørgerens situation og skepsis. Dorthe giver sig tid i stedet for bare at afvise og formane. Hvis vi gerne vil undgå en alt for voldsom dem/os stemning, så er her et eksempel til inspiration:

Her er spørgsmålet der blev stillet i Facebookgruppen:

Jeg har ikke en god fornemmelse i min mave ang vaccinen…Jeg kender mig selv kender min krop, så godt at jeg tror jeg ikke kan tåle vaccinen…Har været ude for sundhedsvæsenet før, hvor jeg har LYTTET efter dem” selvom min mave fornemmelse sagde stort NEJ” og hvor det mere end 2 gange gik MEGET GALT med mig- menneske liv..Så derfor kære Læge, hvordan kan du I overbevise sådan en som mig” som har mere end 1 6 sans” til at vaccinen er DET BEDSTE?????Selv Brostrøm siger” nej vaccinen er ikke helt 100% sikker” og at I SUNDHEDSVÆSENET ikke er 100 % sikkere på denne pandemi.🙁

Håber du evt kan give mig et svar

Her kommer Dorthe Furstrand Lauritzens svar (ja, det er langt, men giver voldsom god mening):

Kære L.

Her spørger du faktisk de helt rigtige. For vi læger har århundredes erfaring med at lytte til os selv og vores intuition og mavefornemmelse. Og har lært på den hårde måde at det ikke altid er nok. Vi har gennem historien haft ramt rigtigt – trepanering (altså at hugge hul i hovedet på folk, der havde slået hovedet) ser ud til at have reddet liv helt tilbage i stenalderen, og nogle af de urter, de gamle koner har haft brugt er basis for noget af den moderne medicin vi bruger idag. Men vi har også haft taget fejl, lavet åreladninger på folk, der absolut ikke kunne tåle at miste blod, forløst gravide med beskidte hænder med barselsfeber og død til følge. Vi har mange liv på samvittigheden gennem historien. Mavefornemmelsen har bestemt ikke altid været nok.

Derfor begyndte den moderne medicins hang til “evidens”. I en anerkendelse af hvor meget ondt vi ku gøre, hvis vi gættede forkert, og et ønske om at gøre det mere objektivt, så ikke den enkelte læges mavefornemmelse og den enkelte patients outcome afgjorde hvad der var rigtigt. Når vi tæller og regner på data, kan vi ikke bare se hvad der virker bedst. Vi kan også finde ud af sandsynligheden for at den effekt vi observerer er et tilfældigt fund. For alle der har spillet pakkeleg ved jo at tilfældigheder kan se systematiske ud. Jeg kan i hvert fald tydelig huske at ha siddet i et helt spil uden en eneste 6’er, mens min far fik en hver eneste gang. I mean, what are the odds! 

Det tror jeg slet ikke jeg har lyst til at regne på… Men det giver god mening at regne på netop det, når vi ser på behandlinger. Så vi ikke ender i fortidens synder hvor en læge, der oplevede 3 kvinder overleve deres fødsler ved at han pustede dem i panden, og efterfølgende mente det var det, der skulle til. Det er også med til at forklare hvorfor vi aldrig er 100% sikre på noget. Vi arbejder med sandsynligheder, og er meget ydmyge overfor at når det kommer til biologi så ved vi aldrig det hele, kan ikke forudsige det hele og kan slet ikke styre det hele. Vi kan gøre det bedst muligt. Vi kan give folk det bedst mulige udgangspunkt. Men fuldstændig sikkerhed, den slags hører til i kirken. Ikke i sundhedsvæsnet. Personligt synes jeg det er ret fint at folk har en god fornemmelse af deres egne krop. Alt for mange af os lever oppe i hovedet, og at føle efter hvad din krop har brug for kan bestemt være med til at gøre dig mere sund. Men følelsen i kroppen er kun en information blandt mange. Data er en anden, som vi også skal tage i betragtning. Hvem vi er og hvad vi tror på, kan være en vigtig faktor. Erfaring kan spille ind. Der er mange puslespilsbrikker, og nogle er mere vægtige end andre. Ift at kende din krop, der tror jeg helt sikkert du har ret. Ift at kende vaccinen er jeg mere i tvivl. Det er godt at lytte til kroppen. Men det er ikke alt kroppen ved. Hvordan skulle den vide hvordan den reagerer på en vaccine, den aldrig har mødt? Til gengæld kan du godt ha en fornemmelse af om du reagerer med fx et voldsomt immunrespons. Men det ville jo i så fald gælde din krops reaktion på spikeproteinet. Og den kan jeg desværre ikke beskytte dig imod. Meget tyder på at du vil møde det – hvis ikke som vaccine, så som infektion. Og så er der en meget vigtig detalje, som jeg har fået stor respekt for gennem årene. Det er det, du skriver med tidligere dårlige oplevelser. Vores krop og sind kan bære tidligere oplevelser med sig og de kan have stor indflydelse på det respons vi har på andet vi møder. Sindets magt over kroppen er betydelig, og har vi først voldsom angst for eller modstand over noget, kan det være meget svært at lade kroppen få et godt forløb med netop det. Det er en af grundene til at tvang er en dårlig dårlig ide. Hvis man tvinger folk til noget, der går dem inderligt imod, så kommer der alle mulige afledte skader ud af det, der helt kan udligne de positive effekter indsatsen kunne have. Derfor tænker jeg sådan om dit spørgsmål:

🌹Jeg tror, det er mest sandsynligt at din krop ville have et bedre forløb med vaccine end med infektion.

🌹Jeg tror dine tidlige oplevelser sidder meget tungt i både kroppen og hovedet på dig – forståeligt. Og at det er vigtigt at respektere det her.

🌹Jeg tror på du kender og forstår din krop, og har reelle bekymringer, der vil have en indflydelse på hvordan du vil have det efter vaccinen.

🌹Så jeg vil anbefale dig – for nu – at lytte til din krop, finde ro, lytte til hvilken sikkerhed vaccinen bringer mange (især når man ser på tallene) og vente med at tage vaccinen til du – måske – på et tidspunkt får en bedre mavefornemmelse ved det.

Jeg tror ikke der kommer noget godt ud af at tvinge det igennem, mens det føles så forkert for dig. Så hellere vente og se om du kan få ro på. Tage den, når du er klar til det. Og det siger jeg selvom jeg som udgangspunkt anbefaler vaccinen for alle. For vi er alle forskellige, og vores krop og liv og velfærd afgøres af mere end bare det fysiske, som er det vaccinen jo virker på. ❤

Jeg håber du får hjælp til det svære, du har været igennem, og ønsker dig det bedste fremover.

Mvh Dorthe, læge 🌻

Tak til Dorthe for at gå forrest med det konstruktive, positive og medmenneskelige flag hævet mega højt!!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


*