Min tur på Femø kvindelejr (udstilling på museum Lolland-Falster)

Jeg har i dag været på Femø Kvindelejr! Eller retter jeg har været på museum Lolland-Falster, som havde åbning på udstillingen: Femø kvindelejr. Og det var altså her jeg havde forvildet mig hen blandt hundredvis af kvinder – størstedelen lesbiske.

Umiddelbart tror jeg det kom bag på Museum Lolland-Falster at der kom så mange mennesker. Der var proppet i det store lokale, men der var også kommet en hel busfuld Qvinder fra det store København. Man måtte tage udstillingens ”fællesmøde Telt” i brug for at kunne se de forskellige talere præsenterer udstillingen. Fra disse taler husker jeg bedst debatten omkring udtalen af ordet Femø. De lokale understregede gentagende gange at Femø altså udtales ”fæmø”, og ikke femø (som i ordet feminisme), som kvindelejrens beboere altid har kaldt den. Man kunne tydeligt fornemme et spirende kvindelejeroprør i lokalet, når talerne understregede dette, men det lykkedes dog at holde gemytterne i ro. Jeg har også altid kaldt femø for ”fæmø”, men jeg er parat til at kapitulerer og lade lejrkvinderne vinde dette slag. Det er jo trods alt dem som har fået Femø på verdenskortet. Eventuelt kunne man montere et ”i” i ordet, så det blev til Femiø, det lyder sguda cool. Jeg tror fastboerne på øen ville synes det var en rigtig fin ide! 🙂

 Da talerne var færdige trådte kvindebandet ”Den Rød Tråd” på scenen. Et band som efter sigende skulle have brugt mange stunder på femølejren. Jeg blev pludselig rimelig forbavset over mig selv! Jeg kunne rent faktisk nogle af deres tekster og hørte så mig selv skråle med i koret. Det må have været søstersolidariteten der strømmede ind over mig! Men kan en mand overhovedet være søstersolidarisk? Og hvorfor faen kender jeg egentlig de sange? Hmm…nå, men her var hvad vi sang:

“Biologi længe leve, biologi
Gen, kromoson, hormon det er godt fordi
Så længe vi har en naturlig forklaring
Er kvindeundertrykkelse en legitim bevaring”

Samt:

“Bryster er bryster, ja de er jo skønne
De små og store og tykke og tynde”

”Den Råde Tråd” spillede også sange jeg ikke kendte, og imens sneg jeg mig ned og fik knappet en Blå Nykøbing op og fik mig den vegetarret der selvfølgelig blev serveret (Chili sin Carne). Bonusinfo til de mænd som måtte læse med: Hæld aldring Blå Nykøbing op i glas! Det skummer helt vildt, det er nærmest umuligt at styre. Dette skumhelvede er efter sigende opstået efter Nykøbing Bryghus i 1997 blev opkøbt af Albani…Det har aldrig været det samme siden da!

Jeg begav mig nu rundt på udstillingen med min bajer og ”sin carne”. Jeg havde blandt andet hørt rygter om et kussetryk, som jeg selvfølgelig skulle se. Kussetrykket var vist det man kalder abstrakt kunst. Jeg havde i hvert fald ikke kunne se det var et aftryk af en kusse hvis ikke det var fordi det stod skrevet neden under. Men måske er tanken mere at man bruger sin kusse som pensel?! I så fald var det vel ganske flot og egentlig fascinerende hvor mange gode argumenter der findes for at beholde sin kropsbehåring!

Det næste jeg brugte lidt tid på at beundre, var lejrens meget komplicerede opgaveliste. De kaldte den vist en tjansliste. Altså en overbliksplan kvinderne bruger til at finde ud af hvornår de i lejrperioden skal tømme lokummer, lave mad og passe børn. Jeg brugte lang tid på at kigge på den, men jeg nåede aldrig at gennemskue teknikken og det system som planen byggede over. Jeg var ganske enkelt forvirret… Men jeg er jo også mand!

Der var et bord, hvor man kunne lave perleplader. Meningen var at man skulle sætte sig ned og lave sit helt eget perledesign på pladen og så efterfølgende gå ud i receptionen og få dem til at stryge det fast. Jeg havde egentlig lyst til at prøve det sammen med tøserne, men jeg synes måske nok det havde været et lidt for ømt syn at se på (Jer under 20 år i sprogtesten ville måske ikke bruge et ord som “ømt”, men i stedet: “mega grineren” og “sweet”. Ømt betyder i denne sammenhæng blot at hele situationen ville virke lidt pudsig/kærlig) Måske jeg bare skulle have ”kvindent” mig lidt mere op og gjort det!

Generelt må jeg sige der var lavet en super fed stemning i det store lokale hvor udstillingen fandt sted. Det virkede ret autentisk, og stemningen var rigtig positiv og ja… lesbisk. Jeg har selvfølgelig ikke rigtigt noget at sammenligne med, da man som mand jo ikke er specielt velkommen på den ”rigtige” ø. Men jeg synes kvinderne på udstillingen tog rigtig pænt imod os mænd, helt uden diskrimineringer og sexistiske overgreb.

Jeg tog derfra en stor oplevelse rigere og kan på det varmeste anbefale at tage et smut til Museum Lolland-Falster og besøge denne udstilling.
Museum Lolland Falster
http://www.museumlollandfalster.dk/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


*