Det er ukritisk ekstrem læsning af de gamle skrifter, som er problemet

Jeg skrev sidste år et blogindlæg om hvilken religiøs tekst (Det Nye Testamente eller Koranen) som er den mest voldelige. Egentlig synes jeg ikke det er et særlig interessant spørgsmål, da jeg jo mener man bør læse disse gamle skrifter med et meget stort gran salt. Jeg bliver dog provokeret af at folk siger at Koranen – og dermed Islam – er langt mere voldelig end Det Nye Testamente og Kristendommen. Og hver gang jeg hører folk sige dette, forklarer jeg dem at Det Nye Testamente er mindst lige så voldeligt som Koranen. Det er her vigtigt at sige at jeg ikke er på “korstog” mod kristendommen – jeg betragter jo også mig selv som kulturkristen. Jeg føler bare vi fornægter, at der, udover de mange smukke ting som der står, også står rigtig mange grimme ting i Det Nye Testamente.

Nej, problemet er dem som læser disse tekster (både Koranen og Det Nye Testamente) fuldstændigt ukritisk og som den altoverskyggende lov. Jeg er med på at der nok pt er flere der læser Koranen ekstremt og som den altoverskyggende lov, end der er ekstreme læsere af Det Nye Testamente, men det ændrer jo altså ikke på at indholdet i bøgerne langt hen af vejen er lige voldelige og kvindeundertrykkende. Jeg har det sidste års tid mødt mange mennesker som hårdnakket har modsagt mig at der står sådanne voldelige og kvindeundertrykkende ting i Det Nye Testamente. Jeg har jo desværre ikke lige haft Det Nye Testamente i lommen, så jeg har ikke kunne vise dem det, men så må jeg jo skrive et blogindlæg. Jeg har lige gennemsurfet min ungdomsvenlige version af Det Nye Testamente, som jeg fik til min konfirmationsforberedelse, og se så her. Alt sammen fra Det Nye Testamente:

Voldelige citater fra Det Nye Testamente

  • Første korientherbrev, kapitel 14, vers 33-35: “Som i alle de helliges menigheder skal kvinderne tie stille i menighederne. De må ikke tale, men skal underordne sig, sådan som loven også siger. Men hvis de vil have noget at vide, skal de spørge deres mænd hjemme, for det sømmer sig ikke for en kvinde at tale i menigheden.”
  • Andet Petersbrev, kapitel 2, vers 12: “Disse mennesker, der spotter, hvad de ikke begriber, er som umælende dyr, hvis natur det er at fødes for at fanges og dræbes; og de skal også omkomme på samme måde som dyrene”
  • Lukasevangeliget, kapitel 19, Vers 27: “Men mine fjender dér, som ikke vil have mig til konge, før dem herhen og hug dem ned for mine øjne.” (Dette er en lignelseshistorie Jesus fortæller sine disciple. I historien dømmes den person som ikke har arbejdet (fået flere) med pundet, som kongen har givet ham. Her er fortolkning af denne lignelse: http://kristuskirken.com/serier/jesu-lignelser/de-betroede-pund/  Hvis ikke du udbreder budskabet om evangeliget, eller blot er ligeglad, så skal du dømmes/hugges ned.)
  • Efeserbrevet, kapitel 5, vers 21-24: “I skal underordne jer under hinanden i ærefrygt for Kristus, I hustruer under jeres mænd som under Herren; for en mand er sin hustrus hoved, ligesom Kristus er kirkens hoved og sit legemes frelser. Ligesom kirken underordner sig under Kristus, sådan skal også I hustruer underordne jer under jeres mænd i alt.”
  • Romerbrevet, kapitel 1, vers 30-32: “de bagtaler andre, hader Gud, farer frem med vold, er hovne og fulde af pral; de finder på alt muligt ondt, er ulydige mod deres forældre; de er uforstandige, upålidelige, ukærlige, ubarmhjertige. De ved, at Gud har bestemt, at lever man sådan, fortjener man at dø; alligevel lever de ikke bare selv sådan, men bifalder også, at andre gør det.”

Så igen, kan vi ikke blive enige om at det ikke er teksterne og religionen der er problemet, det er den ukritiske ekstreme læsning og fortolkning?!

KH
Martin

En tanke om “Det er ukritisk ekstrem læsning af de gamle skrifter, som er problemet”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


*