Anke Margarete Domscheit-Berg: Digital totalitarisme

Jeg hørte et tankevækkende interview med Anke Margarate Domscheit-Berg i Radio24Syv for et par måneder siden.

Anke Margarete Domscheit-Berg er tysk politiker. Hun voksede op i DDR i 80’ernes Stasi. Hun oplevede en total kontrol over borgerne i hendes ungdomsliv i Østtyskland. Anke var aktiv i studenterbevægelsen og var derfor særlig interessant for den østtyske efterretningstjeneste, Stasi. De åbnede hendes breve, aflyttede familiens telefon. En dag mødte hun op til hvad hun troede var et studentermøde, men det var Stasi som tog imod hende. De holdt hende tilbage og forsøgte at afpresse hende til at overvåge hendes studenterkammerater. På baggrund af efterretningstjenenstens dataindsamling, vidste de at hendes far var læge og eneforsøger i familien. Denne helt banale viden om hendes privatliv, kunne Stasi bruge mod hende. De truede med at, hvis hun ikke sammarbejdede, så de ville sørge for at faderen mistede sit job, hvilket jo ville være katastrofalt for familien.

Denne historie fortæller Anke i interviewet, og forklarer videre at “Innocent data” – jeg har intet at skjule – ikke findes. Selv uskyldige informationer kan bruges mod dig – og det blev gjort i stor stil i 80’ernes Stasi.

Jo mere man ved om et menneske desto mere kan man afpresse og manipulere med dem. Nu – 25 år efter Stasi – er hun begyndt at få præcis den samme ubehagelige følelse som den gang, og det giver hende gåsehud. Hun troede det var slut. Hun troede det frie valg og demokratiet aldrig ville tillade dette. Men som hun kalder det, er vi nu ved at bevæge os ind i en ny tid: Digital totalitarisme.

Jeg er jo nok ikke helt enig med hende i at vi er er på vej ind i Digital totalitarisme, men hendes historie er tankevækkende. Under alle omstændigheder har hun ret i at samtlige informationer vil kunne bruges mod dig – hvis nogen vil dig ondt. Og derfor kan det være en god ide, at tænke sig en ekstra gang om, inden man blåøjet accepterer samtlige nye overvågningstiltag.

2 tanker om “Anke Margarete Domscheit-Berg: Digital totalitarisme”

  1. Enig…. der findes ikke innocent data… alle data kan bruges – og bliver brugt. Hvad enten det er for at målrette markedsføring direkte mod DIG eller til at kortlægge forbrugeres adfærd på nettet eller andre fora, er det data der potentielt kan bruges MOD dig.
    Jeg er stor tilhænger af teknologi og de muligheder det bringer med sig, men vi skal gøre det med åbne øjne.
    Derfor klinger det ekstremt hult i mine ører når folk på den ene side er bange for kameraer (CCTV) til opklaring af alvorlig og personfarlig kriminalitet, men som omvendt, og uden nærmere omtanke accepterer at alle tech-udbydere ejer deres data. Eller at vi som forbrugere er villige til at sælge al data om os selv for at få lov til at deltage i en konkurence om et par sko på Facebook. Så der er grund til omtanke og også berettiget bekymring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


*