Cigaretskod i bylivet…hvordan kan de undgås? Måske vha. sommerskole 2013?

Københavns Kommune er trætte af cigaretskodder i gadebilledet. Kommunen har regnet på det og fundet frem til at hvert skod der skal samles op fra gaden koster ca. to kr.

Derfor er Københavns kommune gået sammen med Sommerskolen 2013, som er tre ugers intensivt og tværfagligt arbejde for studerende ved Københavns Universitet, DTU, CBS og RUC. De studerende skal altså udtænke mulige løsninger på skod-problemet. Jeg kickstarter lige de studerende med et par bud på hvordan jeg menr man kunne løse problemet 🙂
cigaretskod

  • “Skodskrællespand med vinderchancer”. Når man smider et skod i denne spand, udløser hvert 100.000. skod en pengepræmie til personen som smider skoddet i.  Måske fulde folk ikke altid vil bruge disse skraldespande selvom de rent faktik kan vinde penge, men der skal nok være folk som vil samle skoderne sammen, i forsøget på gevinst.
  • “SkodPant”. 1 kr pr gram skodder (ca 2-3 skodder). Skod-pant-maskine skal så placeres samme steder som almindelig dåse- og flaske pantmaskiner.
  • “Ulovligt filter”. Der må ikke være filter på cigaretter. Rygere skal så i stedet bære rundt på eget filter, eller acceptere at ryge uden. Det kunne man fint før 1950’erne
  • “Genbrugsfilter på cigaretpakken”. Filteret skal kunne bruges til alle 20 cigaretter i pakken (hermed undgår rygerne også irriterende nasse-typer, som aldrig køber egne cigaretter).
  • “Biologisk nedbrydelige filtre”. Måske endda med tilførte fordel. Fx vejsalt om vinteren. Når skoddet så falder til jorden bliver det omdannet til salt, og hermed vil man kunne undgå mange uheld på glatte fortorv 🙂
  • “En lugtfri skodpose”. Rygere modtager denne “skodpose” i deres foretrukne cigaretindkøbscentral (fx Netto). Posen kan rygere så tage med når de skal ud i det offentlige rum . Folk er jo egentlig grundlæggende ikke interesserede i at tilsvine natur og by, men jeg kan jo egentlig godt forstå de synes det er lidt klamt, at ligge et skod i lommen.

Held og lykke til de studerende på sommerskolen. Jeg håber de finder en god løsning på dette problem 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


*