Dodekalitten

En onsdag i vores ferie, havde farmor og farfar tilbudt at tage vores piger med i Knuttenborg Safaripark – uden os 🙂 Denne unikke voksentid skulle vi selvfølgelig have udnyttet. Længe havde Lisbeth talt om nogle store stenskulpturer, i det lollandske “højland”, som hun gerne ville opleve. Vi tog bilen til Kragenæs og parkerede bilen. Herfra førte pilene os igennem en fin lille skov, og da vi nĂĄede skovbrynet tonede Dodekalitten frem i horisonten.

Da vi kom tættere pĂĄ kunne vi begynde at fornemme stenskulpturernes størrelse, men vi kunne ogsĂĄ begynde at høre den elektroniske musik som understøttede monumentet. Her har jeg lavet en lille optagelse – smukt akkompagneret af fuglefløjt 🙂

Og endelig kom vi ind blandt de smukke fyrer. Alle 12 skulpturer er endnu ikke kommet op og stĂĄ, og et par af stene stĂĄr endnu uberørt af kunstneres stenøkse. Men planen er faktisk ogsĂĄ først at monumentet stĂĄr helt færdigt i 2025. Det gør dog ikke at du skal vente til 2025, med at besøge Dodekalitten – jeg tænker faktisk oplevelsen er mindst lige sĂĄ stor nu, som den vil være om 5 ĂĄr nĂĄr de sidste “Mænd” stĂĄr klar. De ufærdige sten, giver faktisk noget unikt til monumentet.

Min far havde heldigvis nævnt at vi skulle huske at besøge Glentehøj, som ligger lige ved siden af Dodekalitten. Glentehøj er en af de bedst bevarede Jættestuer der findes. Min far havde forklaret at man simpelthen kan gĂĄ ind i Jættestuen – dvs gĂĄ ind i selv højen. Vi gik selvfølgelig hen til Glentehøj, men troede altsĂĄ ikke helt pĂĄ vi rent faktisk kunne gĂĄ ind i højen, før vi pludselig ser os selv inde i en grotte, med mindst 40 tons sten over os. Det var en mega fed oplevelse.

Vi gik, fulde af historiens vingesus, tilbage mod vores bil igen. Vi kunne dog alligevel ikke lade være med at tage endnu et stop ved Dodekalitten. Selvom Dodekalitten er et nyt monument, så stemmer det bestemt i, når det kommer til det historiske vingesus. Der er noget dragende og helt unikt ved de gustne mænd, den elektroniske musik og den fuldstændig fantastiske blanding af kultur og natur, det hele er filtret ind i.

3 tanker om “Dodekalitten”

 1. Parkerede I virkelig ved Bandholm? Det er en pæn lang gåtur. Mon ikke det var ved Kragenæs?
  I har ret, det er et forunderligt sted. Jeg anede ikke det med Jette stuen. SĂĄ ved man ogsĂĄ det

  1. Tak, Guri!
   Det har du helt ret i. Det var selvfølgelig Kragenæs
   VH
   Martin Hans Jensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


*