Når en kollega får noget helt galt i halsen ved frokostbordet

I onsdags måtte jeg  desværre komme en kollega til undsætning. Han havde fået noget galt i halsen ved frokostbordet. Han sad ved et andet bord end mig, men jeg så tilfældigt at han begyndte at spytte væske op og fægte med armene. Hans frokost kollegaer kiggede bare på ham og prøvede at klappe ham på ryggen – altså sådan et venskabeligt “du-har-da-fået-noget-galt-i-halsen-klap”. Dette hjalp selvfølgelig ikke og derfor drønede jeg over til deres bord. Jeg lænede fyren frem mod hans tallerken og gav ham, mens jeg stod op, nogle ordenlig “du-har-da-fået-noget-galt-i-halsen-og-er-ved-at-kvæles-i-det-klap”.  Efter tre meget hårde klap kunne jeg se på ham at det løsnede op, og jeg kunne gå tilbage til mit eget bord.

Det er desværre tredje gang på under to år at jeg kommer en kollega til undsætning på denne måde. Alle gange har det virket med disse meget hårde klap i ryggen. Læn den tilskadekomne forover, og klap ham hårdt i midten af ryggen mellem skulderbladene. Prøv at klappe opad. Dette har hjulpet de gange hvor jeg har været ude for det.

Når jeg efter sådan en oplevelse snakker med folk, og forklarer hvordan jeg håndterede situationen, nævner de ofte  at de nok havde kunne finde på at tage fat om live på dem og presse til. Det de forsøger at referere til er Heimlich-metoden, men dette stadie er jeg heldigvis aldrig kommet over i. Altså hvor klappet ikke hjælper og personen bliver helt blå i hovedet. Det havde været helt forkert at forsøge Heimlich-metoden på de personer jeg har været udsat for. Heimlich-metoden er et meget alvorligt indgreb, og personen skal altid undersøges på hospitalet, efterfølgende. Forsøg derfor altid de velplacerede hårde klap som det første! Følg linket og se en video hvor den flinke falckmand viser hvordan det skal gøres.

http://www.falck.dk/privat/gode-raad/personlig-hjaelp/laer-heimlich-metoden-til-voksne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


*