Opfinderen af Fidget Spinner tjener ikke en krone

Jeg havde på fornemmelsen, at opfinderen af Fidget Spinner ikke havde patent på den “drejende fætter”, for hvorfor skulle der ellers være så voldsomt mange forskellige versioner af Fidget Spinneren i omløb? Og ganske rigtigt. Da jeg søgte på Google fandt jeg Catherine Hettinger. Catherine opfandt Fidget Spinneren – eller det hun kaldte “Spinning Toy” – for et par årtier siden, og havde faktisk patent på den i starten, men i 2005 havde Catherine ikke råd til at forlænge patentet, skriver The Guardian.

Shit, det er surt for Catherine Hettinger. Hun kunne virkelig have tjent kassen, hvis hun den gang i 2005 havde kunne betale de 400 dollars for patentet. Men det vilde er at Catherine faktisk ikke er bitter. Hun er bare glad for at folk rundt omkring i verden får noget positivt ud af hendes opfindelse. Og det har jo selvfølgelig også givet hende noget branding af hende selv som opfinder.

Det med at pengene ikke betyder noget, når det handler om ens “opfindelser”, kender jeg på sin vis. Jeg har selv skrevet en bog, jeg producerer og publicerer musik og jeg blogger (også andre steder end her, fx på IT i Folkeskolen). Alt sammen noget jeg ikke tjener en krone på. Jeg ønsker egentlig blot at mit musik bliver spillet, eller min bog/blog bliver læst. Jo flere des bedre, men jeg forventer egentlig ikke at tjene de store penge på det – også selvom jeg en dag skulle få et radiohit. Måske er jeg bare på dette område ikke forretningsmand nok…selvom jeg egentlig er det mange andre steder. Et eksempel: Da jeg gik på IT-Universitet var jeg i praktik på tredje semester. Jeg var hos en dansk e-læringsvirksomhed, som var igang med at udvikle en stort globalt læringsunivers, hvor børn kunne lære engelsk. En af mine opgaver blev at komponere og producere en række engelske sange, som børnene kunne lege med i en karaoke-app i læringsuniverset. Jeg skrev under på at virksomheden fik rettighederne til sangene, og det syntes en del personer i min omgangskreds var noget mærkeligt noget at gøre: “Jeg burde have del i kagen”. Men sådan så jeg overhovedet ikke på det. Og det gør jeg heller ikke i dag. Jeg vidste at jeg ikke havde fået den opgave, hvis jeg havde krævet rettighederne til sangene, for så havde de fundet på en anden løsning, og jeg syntes bare det var fantastisk at jeg fik chancen for at få mit musik ud globalt, og børn rundt omkring i hele verden, kunne have “en fest” hver gang de lærte engelsk vha. min musik.

Jeg synes det er fedt at Catherine Hettinger ikke er bitter. Der er ikke noget værre end bitre mennesker. Nej, man må hellere vende situationen til noget positivt. PT kan jeg se at Catherine – netop i kraft af sin opfindelse for 2 årtier siden – har givet interviews med et hav af medier, og helt sikkert har fået endnu mere mod på at fortsætte sine opfindelser, som hun nu langt nemmere kan rejse penge til. Hun kan jo smykke sig med at være:

The Founder of the original Fidget Spinner 🙂

Ps. Der går så forskellige historier om hvor meget hendes originale “Spinning toy”, rent faktisk ligner den Fidget Spinner vi kender i dag. Under alle omstændigheder, findes der ikke en opfinder som sidder i toppen af edderkoppespinnet og tjener boxen på Fidget Spinner…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


*