Den kolde krig – dansk politik

På tv2 News sidder de i presselogen og forklarer at det jo var åbenlyst hvordan Bent Jensens nye kold-krigs-bog, ville blive anmeldt af henholdsvis Politiken og Berlinske.

Som ungt menneske, der ikke var helt gammel nok til at forstå hvad den kolde krig gik ud på i 80’erne, kan det være lidt svært at forstå, præcis hvorfor det er at folk siger det er så nemt at forudsige Berlinske og Politikens holdninger – jeg havde i hvert fald lige behov for at grave tilbage i min gamle gymnasie- og folkeskoleviden 🙂

Tænker der er flere på min alder som kan have glæde af denne forklaring/reminder:
Schlüters regering (V,K, CD og KF) blev i 80’erne, af et flertal uden om regeringen, pålagt at tage afstand fra væsentlige NATO-beslutninger. Denne danske afstandtagen blev noteret som fodnoter i NATO-papirerne, og derfor blev dette også kaldt ”fodnotepolitikken”. Dette har selvfølgelig i årene efter naget borgerlige partier og støtter, både fordi det formentlig var pinligt, og måske heller ikke – alt efter hvem man spørger – var helt så klogt at tage afstand fra disse vigtige NATO-beslutninger. Dette gør at Berlinske – som jo er en borgerlig avis – som udgangspunkt vil være meget positive overfor litteratur som kritiserer Danmarks rolle under den kolde krig, fordi det jo netop ikke var de borgerliges politik og holdning som kom til udtryk i vores sikkerhedspolitik. Modsat vil Politiken selvfølgelig være meget kritisk overfor litteratur som taler negativt om Danmarks rolle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


*